Turcja – hotel Melas Lara

Melas Lara to 5 – gwiazdkowy hotel znajdujący się w niedalekiej odległości od lotniska w Antalyi oraz samego miasta. Bardzo polecam na wypoczynek dla wymagających, a szukających jednocześnie trochę spokojniejszego hotelu.

Turcja to oczywiście królestwo luksusowych hoteli. Zobaczyłem ich już mnóstwo, ale generalną domeną bardzo dobrych hoteli jest ich wielkość. Często dodatkowe budynki rozrzucone po dużym hotelowym terenie co powoduje, że każdorazowe dojście do restauracji, na basen czy plażę, wiąże się z dużymi spacerami.

Melas to oczywiście nie najbardziej luksusowe hotele znane chociażby z Belek, ale bardzo dobry standard dla wymagających. Wszystkie pokoje znajdują się w jednym budynku hotelowym z możliwością zjechania do recepcji czy restauracji windą. Poniżej kilka szczegółów od siebie, które niekoniecznie znajdziecie w opisach katalogowych biur podróży.

Położenie

Region Kundu – Lara, to ciąg hoteli położonych wzdłuż wybrzeża. Trzeba liczyć się spacerując chociażby po plaży, że mijamy kolejne, najczęściej okazałe hotele. Po wyjściu z hotelu mnóstwo sklepów – zarówno niewielkich, lokalnych, jak i całe galerie. W spacerowej odległości od hotelu Melas Lara znajduje się popularna sieciówka Migros – chyba aktualnie najpopularniejszy dyskont w Turcji.

Po wyjściu z hotelu znajdziecie również przystanki, z których dostaniecie się do centrum Antalyi. Do antycznej starówki w Antalyi – Kaleici – dojedziecie liniami LC07 oraz LC07A. Co ważne, na autobusy miejskie nie kupicie jednorazowych biletów. Konieczny jest zakup karty AntalyaCard – w cenie karty jest dwustronny przejazd. Jeśli chcemy podróżować więcej, należy doładować bilet w automatach w Antalyi, a najbliższej hotelu w sklepie Bravo, który znajduje się po drugiej stronie ulicy.

Teren hotelowy

Jak na ilość pokoi, średniej wielkości basen ze zjeżdżalniami. Co ważne, część basenu jest podgrzewana w sezonie zimowym! To powoduje, że przy słonecznej pogodzie znajdują się chętni, którzy korzystają z zewnętrznego basenu. Większa część terenu hotelowego to po prostu… trawnik. Na sporym zielonym terenie, pod palmą, można rozłożyć się po prostu na licznych leżakach. Znajduje się tu również mini golf.

Lobby bar

Lobby bar jest niezwykle klimatyczny, z wydzielonymi częściami, więc każdy może znaleźć swój ustronny zaułek. Bardzo wygodne fotele i kanapy. W sezonie zimowym sporo osób czytających książki czy grająca w karty w tym miejscu.

Drinki, napoje, możemy zamawiać w barze, ale generalnie pracują tu kelnerzy. Podejdą do nas praktycznie od razu po zajęciu stolika. Dodatkowo po skończonej kawie czy piwie zbiorą naczynia oraz zaproponują kolejne. W części lobby baru znajduje się również ciastkarnia czynna od godzin dopołudniowych do wieczora. Tu wybierzemy do kawy wybrane przekąski, można również skorzystać z lodówki z lodami Algidy, które są w cenie opcji All Inclusive.

Restauracja

Restauracje główne w hotelach All Inclusive to najczęściej duże hale, równo rozmieszczone stoły gdzie jedząc oglądamy niezliczoną liczbę ludzi wokół nas. W Melasie postawiono na kameralność, stąd restauracja posiada kilka sal, wygodne krzesła i kanapy. Dzięki temu możemy się poczuć tutaj jak w prawdziwej restauracji.

Tu również bardzo prężnie działa obsługa kelnerska, stąd wszystkie napoje są podawane przez kelnerów.

Bufet w Melas Lara to rozsądna wielkość, ze sporym wyborem i zmieniającą się ofertą. Nie ma możliwości, aby komukolwiek znudziły się serwowane tutaj dania. Jak to w Turcji, największy asortyment to po prostu… desery 🙂 Można to zresztą zobaczyć na załączonym filmie.

Dla kogo?

Dla osób szukających czegoś w rozsądnej cenie, ale jednocześnie dla wymagających. Tu nie ma sztucznego luksusu znanego z licznych hoteli w Turcji. Nie ma tu plastikowych kryształów i tym podobnych ozdób. Wystrój ponadczasowy, ze smakiem, na prawdziwym wysokim europejskim poziomie.

Dawno nie spotkałem się z tak życzliwą i profesjonalną obsługą.

Mimo, że hotel przyjmuje oczywiście dzieci, nie ma tu męczących i głośnych animacji przez cały dzień. Nawet w szczycie sezonu wszystko jest stonowane, ze smakiem.

Podziel się wpisem
Tomasz Filak
www
Turystyką zajmuję zawodowo od 2008 roku. Biegać zacząłem w 2013 roku, a pierwszą imprezą w której wziąłem udział bym Półmaraton Warszawski w 2014 roku. Zdecydowaną większość wyjazdów odbywamy rodzinnie i jest to nieodłączny element naszego życia.
Podobne wpisy
R2 Pajara Beach
Fuerteventura – R2 Pajara Beach
Traffic Hotel Poznań
Traffic Hotel w Poznaniu
Logo Groupon
Tani hotel w Barcelonie?

Zostaw komentarz

Twój komentarz

Imię
Twoja www